Biografie Oorlog Sport

Waargebeurde verhaal van Unbroken en Louis Zamperini

Unbroken waargebeurd verhaal
Geschreven door: Alex van Vogelpoel

Unbroken vertelt het waargebeurde verhaal van Louis Zamperini. In de film uit 2014, geregisseerd door Angelina Jolie, heeft Jack O’Connell de hoofdrol. We zien de overlevingstocht van Zamperini, maar wat is het waargebeurde verhaal van Louis Zamperini?

Unbroken waargebeurd verhaal

Unbroken verscheen in 2014 en werd genomineerd voor een Oscar. O’Connell kruipt in de huis van Zamperini en we zien hoe de Olympiër een vliegtuigongeluk krijgt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit loopt op het nippertje goed af, maar hij moet wel anderhalve maand op een vlot drijven samen met twee bemanningsleden. Ze worden opgevist door de Japanse marine en naar een krijgsgevangenkamp gestuurd. Maar wat is er waar van Unbroken en wat is bedacht voor de dramatiek? En wat is het waargebeurde verhaal van Zampini? Opvallend genoeg maakte hij de film nét niet meer mee, want hij overleed enkele maanden voor de release.

Zamperini op Olympische Spelen 1936 in Berlijn

Op 26 januari 1917 werd Louis Zamperini geboren in Olean. Eenmaal op highschool ging hij bij het hardloopteam en bleek een natuurtalent. In 1934 liep hij een highschoolwereldrecord op de Engelse mijl, zijn tijd van 4.21 minuten bleef twintig jaar staan. Zamperini wist landelijk naam te maken en mocht namens de Verenigde Staten naar de Olympische Spelen van 1936. Het werden de beruchte Spelen van Berlijn, die door Adolf Hitler werd gebruikt als propaganda. Op de vijf kilometer werd hij achtste, maar viel op door zijn snelle slotronde. Dit ontging ook Hitler niet op de tribune, die hem de hand kwam schudden.

Zamperini sluit aan bij het leger

Terug in de Verenigde Staten duurde het niet lang voor de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Zamperini sloot aan bij het leger en kwam bij de luchtmacht terecht. Ook hier wist hij uit te blinken en werd in augustus 1942 naar Hawaï gestuurd. Inmiddels was hij gepromoveerd tot tweede luitenant en voerde diverse missies uit met een B-24. Tot het noodlot toesloeg op 27 mei 1943. Wegens een technisch probleem stortte het vliegtuig neer. Acht van de elf inzittenden kwamen om het leven, maar Zamperini wist met twee bemanningsleden de crash te doorstaan.

Dobberen op zee naar Marshalleilanden

Zamperini dreef zo op zee samen met piloot Russell Allen Phillips en Francis McNamara. Die laatste zou de tocht niet overleven, hij overleed aan de ontberingen. Zamperini en Phillips wisten na 47 dagen land te bereiken, op een moment dat de familie van Zamperini allang was geïnformeerd dat hij zou zijn verongelukt. Ze spoelden echter aan bij de Marshalleilanden, een stip in de Stille Oceaan. En ver verwijderd van de Filipijnen, Papoea Nieuw-Guinea en Australië. Toch hadden de Japanners het gebied in handen en zo werden ze direct gevangen genomen.

Strafkamp bij oorlogsmisdadiger Watanabe

Vanaf de Marshalleilanden werden Zamperini en Phillips direct verscheept naar Japan. Daar kwamen in september 1943 in een krijgsgevangeniskamp terecht. Zamperini zou naar diverse kampen worden verplaatst en werd daarbij veelvuldig mishandeld en gefolterd. Onder meer door de Japanse officier en later als oorlogsmisdadiger aangeduide Mutshuhiro Watanabe. Bekend onder de bijnaam The Bird. Bijna twee jaar verbleef Zamperini in diverse kampen, om in augustus 1945 vrij te worden gelaten.

Zamperini bekeerd tot de Born Again Christian’s

De jaren na de Tweede Wereldoorlog heeft Louis Zamperini veel problemen ondervonden van alle verschrikkingen. Hij leed aan posttraumatische stressstoornissen en vond pas de rust toen hij zich via zijn vrouw Cynthia Applewhite aansloot bij de Born Again Christian’s. Het geloof gaf hem de rust om vooral velen te kunnen vergeven. Zamperini zou vaak als spreker verschijnen, waar dit vergeving vaak het thema was. Zo sprak hij tevens met voormalige oorlogsmisdadigers, waarvan sommigen hem hebben mishandeld.

Connectie met Japan

De connectie met Japan is daarbij ook nooit verdwenen voor Zamperini. In 1950 zou hij voor een christelijke zending naar Japan afreizen en dat gebeurde in 1998 nogmaals. Door zijn verleden als Olympisch sporter droeg hij de olympische vlag in zowel 1984 als 1996 toen de Olympische Spelen in Los Angeles en Atlanta werd gehouden. In 1998 was het Japanse Nagano aan de beurt voor de Olympische winterspelen. Ook daar droeg Zamperini de vlag en stond er zelfs een ontmoeting gepland met Watanabe. de familie van de oorlogsmisdadiger hield dit uiteindelijk tegen.

Biografie Unbroken basis van film

Twee boeken zijn er geschreven over en door Zamperini. Samen met David Rensin schreef hij het boek Devil at my Heels. Lauta Hillenbrand volgde in 2010 met de biografie Unbroken. Dit vormde de basis voor de film Unbroken, waar het waargebeurde verhaal van Zamperini in wordt verteld. De film ging eind 2014 in première, alleen op 2 juli 2014 overleed Zamperini in Los Angeles. Hij is 97 jaar oud geworden.

Over de Auteur

Alex van Vogelpoel

Door een fascinatie voor geschiedenis en ook een kortstondige opleiding Geschiedenis is waargebeurde verhalen een snel gemaakte link. Hoe zit het echte verhaal in elkaar? Dat is wat Alex graag uitzoekt.