Waargebeurd

Wat is er gebeurd met David Hill na Oppenheimer?

Geschreven door: Maikel de Lange

In Oppenheimer speelt David Hill een belangrijke rol in de film. De atoomfysicus was een belangrijk onderdeel van het team dat de eerste nucleaire reactor bouwde, de Chicago Pile, in 1942. Maar wat gebeurde er met David Hill na de gebeurtenissen die te zien zijn in Oppenheimer van regisseur Christopher Nolan? En wat is het waargebeurde verhaal van David Hill.

Oppenheimer

De waargebeurde film Oppenheimer draait om Robert Oppenheimer (gespeeld door Cillian Murphy). Deze wetenschapper leidt het zeer geheime Manhattanproject. Hij voert een team aan met daarin onder meer de Hongaarse wetenschapper Edward Teller (Matt Damon), de uitvinder van de waterstofbom. Oppenheimer is getrouwd met Katherine, maar heeft in het geniep een affaire met Jean Tatlock (Florence Pugh), die weer lid is van de Communistische Partij. De overheid vindt haar véél te gevaarlijk voor de belangen van de Amerikaanse veiligheid. Uiteindelijk is Oppenheimer verantwoordelijk voor de uitvinding van de atoombom.

Waargebeurde verhaal David Hill

Ook David Hill (gespeeld door Rami Malek) komt dus naar voren in Oppenheimer. We zien hoe hij een belangrijke getuigenis aflegt in het onderzoek naar Lewis Strauss, die Oppenheimer op een gegeven moment verraadt, voor het Amerikaanse Senaat. De getuigenis van Hill betekent een keerpunt in de film, want vanaf dan is het zeker dat Strauss de ‘bad guy‘ is die het wil doen lijken dat Oppenheimer bekeerd is door het communisme. Maar wat gebeurde er in het écht na deze zaak met Hill? Nou, een heuse carrièreswitch!

MET Lab

De hoorzitting van Lewis Strauss in de Senaat werd definitief afgesloten in 1959: het lid van de Atomic Energy Commission kreeg niet genoeg stemmen en droop teleurgesteld af. Na zijn belangrijke getuigenis tegen Strauss ging David Hill aan de slag in de particuliere sector. Desondanks bleef hij nauw verbonden met het werk dat hij samen met J. Robert Oppenheimer uitvoerde én het Manhattan Project. Hill ging aan de slag bij een groep van het MET Lab aan de Universiteit van Chicago, die de sociale en politieke gevolgen van de nucleaire bom onderzocht.

Carrière en dood David Hill

De latere carrière van David Hill omvatte het oprichten, ontwikkelen en leiden van meerdere wetenschappelijke onderzoeksfirma’s. Van 1963 tot 1972 was hij het hoofd van Nanosecond Systems Inc. Dit bedrijf produceerde precieze meetapparatuur. Hill fungeerde ook 30 jaar als president van het octrooihandhavings- en investeringsbedrijf Harbor Research Corp. Daarnaast was de kernfysicus eveneens lid van de American Physical Society en de American Association for the Advancement of Science. Op 14 december 2008 kwam David Hill te overlijden in Brighton, New York. Hij was op dat moment 89 jaar oud.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.