Eerbetoon

Wie is Jon Gregory uit The Banshees of Inisherin eerbetoon

Jon Gregory uit The Banshees of Inisherin
Geschreven door: Alex van Vogelpoel

Wie is Jon Gregory uit The Banshees of Inisherin. Dit is een vraag die veel kijkers zullen hebben na het zien van de indrukwekkende film. Na de laatste scene komt er namelijk een eerbetoon voor Jon Gregory in beeld. Maar wat was zijn rol in The Banshees of Inisherin.

Bizarre film The Banshees of Inisherin

Voor Jon Gregory werd geëerd in The Banshees of Inisherin werden we meegenomen naar het begin van de jaren’20 van de vorige eeuw. Terwijl de burgeroorlog gaande is op het vaste land, volgen we het leven op een klein eiland. Daar krijgen twee mannen die de beste vrienden waren opeens ruzie. Colm Doherty (gespeeld door Brendan Gleeson) en Pádraic Súilleahbháin (Colin Farrell) draaien op een bizarre manier om elkaar heen, met uiteindelijk dramatische gevolgen. De film is grappig en triest tegelijkertijd, waardoor The Banshees of Inisherin ook op ging voor heel wat Oscars.

Jon Gregory in The Banshees of Inisherin

Na de laatste scene, waarin we Colm en Pádraic uit elkaar zien gaan op het strand, wordt het beeld zwart. Waar normaliter de aftiteling begint, kregen we nu eerst een tussenscherm te zien. Een eerbetoon voor Jon Gregory, om The Banshees of Inisherin af te sluiten. De tekst liet weinig aan twijfel over: “In Memory of Jon Gregory”. Maar wie is Gregory, want hij is niet één van de bekende acteurs die je in beeld hebt gezien.

Jon Gregory film editor bij veel topproducties

Jon Gregory was een film editor, die veelvuldig heeft samengewerkt met Martin McDonagh, de schrijver en regisseur van The Banshees of Inisherin. Zo werkten ze samen aan onder meer Three Billboards Outside Ebbing, Missouri en In Bruges. In die laatste film speelden Farrell en Gleeson eveneens belangrijke rollen. Hiernaast werkte hij ook aan bekende films zoals Four Weddings and a Funeral. Gregory werd genomineerd voor een Oscar voor zijn editor werk aan Three Billboards en ontving ook diverse BAFTA Award-nominaties.

Jon Gregory overleden na kort ziekbed

Op 27 september 2021 werd bekend dat Jon Gregory op 9 september was overleden. Gregory werkte ook veelvuldig samen met Mike Leigh en hij maakte het nieuws bekend door een uitgebreid artikel te brengen in The Guardian. Daarin haalde Leigh herinneringen op uit hun samenwerking. Jon Gregory overleed op 77-jarige leeftijd na een kort ziekbed. Opvallend is dat hij geëerd werd na The Banshees of Inisherin, alleen hij geen bijdrage meer had aan deze film. De opnames vonden namelijk plaats tussen augustus en oktober 2021. Het geeft tegelijk aan hoe belangrijk Jon Gregory was voor McDonagh en zijn crew.

Over de Auteur

Alex van Vogelpoel

Door een fascinatie voor geschiedenis en ook een kortstondige opleiding Geschiedenis is waargebeurde verhalen een snel gemaakte link. Hoe zit het echte verhaal in elkaar? Dat is wat Alex graag uitzoekt.