Eerbetoon

Wie is Ray uit eerbetoon Ahsoka aflevering 1?

Geschreven door: Alex van Vogelpoel

Wie is Ray die wordt geëerd aan het einde van Ahsoka aflevering 1 op Disney+? De nieuwe Star Wars serie rondom Ahsoka Tano wordt afgesloten met een zwart scherm als eerbetoon voor Ray. Het gaat om Ray Stevenson, maar wie was hij en wat was de rol van Ray Stevenson in Ahsoka?

Wie is Ray Stevenson in Ahsoka?

De eerste aflevering van Ahsoka vertelt het verhaal van de zoektocht naar Grand Admiral Thrawn. En daarnaast de onderlinge strijd tussen twee voormalige Jedi: Ahsoka Tano en Baylan Skoll. Daar komt Ray Stevenson gelijk om de hoek spelen, want hij is de acteur die de rol van Baylan Skoll op zich neemt.

Aan het einde van de eerste aflevering van Ahsoka wordt het beeld op zwart gedraaid en verschijnt er daarna onderstaande eerbetoon in beeld. For our friend, Ray is de korte maar treffende tekst. Dit slaat dus op Ray Stevenson, die na afloop van de opnames kwam te overlijden.

Ray Stevenson overlijdt in Italië

Op 21 mei 2023 overleed Ray Stevenson. Hij was op dat moment in Italië voor opnames voor de film Cassino in Ischia. Stevenson werd nog in allerijl naar het ziekenhuis gebracht, maar daar overleed hij op slechts 58-jarige leeftijd. De doodsoorzaak is vooralsnog niet naar buiten gebracht. Deze film was nog niet afgerond, waardoor zijn rol is overgenomen door Dominic Purcell.

George Raymond Stevenson werd op 25 mei 1964 geboren in Lisburn, Noord-Ierland. Op zijn achtste verhuisde hij met zijn familie naar Engeland en zou in 1998 zijn filmdebuut maken in The Theory of Flight. Daar had Stevenson direct een opvallende rol als gigolo, die Helena Bonham Carter’s personage een grote dienst moest bewijzen. Vijf jaar eerder had hij al een kleine rol gehad in zijn eerste televisieserie: A Woman’s Guide to Adultery.

Stevenson in Rome, Dexter, Vikings en Thor

In de loop van de huidige eeuw kwamen de rollen pas echt op gang. Met zijn robuuste en karaktervolle gezicht wist Ray Stevenson veel grote rollen te scoren. Met name als er wat geweld aan te pas moest komen. Zo speelde hij in Dexter de crimineel Isaak Sirko, had grote rollen in Rome, Black Sails en Vikings.

Ook maakte hij zijn entree in het Marvel Universum. Als Volstagg is hij te zien in alle Thor-films. Daar kwam dus in 2023 zijn langverwachte debuut in het Star Wars universum bij. Eerder was hij al te horen in Star Wars: The Clone Wars waar hij de stem insprak van Gar Saxon.

Baylan Skoll in Ahsoka

Met zijn rol als Baylan Skoll in Ahsoka kwam voor Ray Stevenson een langverwachte droom uit. Dit vertelde hij na de opnames van Ahsoka aan Entertainment Weekly. “Ik moet toegeven, de eerste keer dat je de lightsaber aan zet maak je direct het geluid. En dan kijk je rond en zeg je beschaamd ‘o sorry’. Maar iedereen doet het, je kan jezelf gewoon niet bedwingen!”

Over de Auteur

Alex van Vogelpoel

Door een fascinatie voor geschiedenis en ook een kortstondige opleiding Geschiedenis is waargebeurde verhalen een snel gemaakte link. Hoe zit het echte verhaal in elkaar? Dat is wat Alex graag uitzoekt.