Eerbetoon

Wie is Richard Belzer uit Law and Order eerbetoon

Richard Belzar Law and Order SVU Eerbetoon
Geschreven door: Alex van Vogelpoel

Wie is Richard Belzer die in Law and Order een eerbetoon kreeg. Het gezicht van Richard Belzer zal bij velen direct een belletje doen rinkelen, want zeventien seizoenen was hij de vertolker van detective John Munch in de veelgeprezen serie.

Eerbetoon Richard Belzet in Law and Order

Het vierentwintigste seizoen van Law and Order Special Victims Unit is onderweg en daarin is uitgebreid stilgestaan bij het overlijden van Richard Belzet. Aflevering 15, met de titel King of the Moon, werd in de Verenigde Staten uitgezonden op 23 februari 2023. De aflevering werd afgesloten met een eerbetoon. Na de laatste scene kwam er een zwart scherm in beeld met de tekst In Memory of Richard Belzer.

Detective John Munch in Law and Order: SVU

De serie Law and Order: SVU mag dan inmiddels 24 seizoenen onderweg zijn, toen de reeks begon was Richard Belzet er al bij. In 1999 verscheen de eerste aflevering waarin detective John Munch zijn opwachting maakte. Munch werd vertolkt door Richard Belzet. Hij bleef deze rol spelen tot 2016, in totaal zeventien seizoenen. Zodoende was Belzer te zien in 326 (!!!) afleveringen van Law and Order: Special Victims Unit. Alleen Mariska Hargitay (Detective Olivia Benson), Ice-T (Detective Oafin Tutuola) en Dann Florek (Captain Donald Cragen) waren in meer afleveringen te zien.

Cast reageert op overlijden Richard Belzet

Doordat de cast van Law and Order: SVU zolang heeft samengewerkt, werd er dan ook zeer emotioneel gereageerd op het overlijden van Richard Belzet. Mariska Hargitay deelde de hierboven beschreven title card op haar Instagram. Eerder postte ze ook al een bericht: ‘Goodbye my dear, dear friend. I will miss you, your unique light and your singular take take on this strange world.

Richard Belzet in Scarface en Homicide

Wie was Richard Belzet uit Law and Order. Je doet de acteur en komiek tekort om alleen deze serie te benoemen, want Belzet heeft een indrukwekkende staat van dienst. Eind jaren’70 debuteerde hij al in Saturday Night Live en was vervolgens in heel wat films en series te zien. Zo speelde hij M.C. bij de Babylon Club in Scarface, had een rol in Miami Vice en The X-Files. Vanaf 1993 kroop hij in de huid van John Munch. Eerst 122 afleveringen in de serie Homicide: Life on the Street. En dit personage was vervolgens vier keer te zien in Law & Order, om daarna een vast gezicht te worden in Law and Order: Special Victims Unit. Zijn laatste productie was The Comedian.

Richard Belzer overleden op 78-jarige leeftijd

Een makkelijke jeugd heeft Richard Belzer niet gehad. Hij omschreef zich als een social misfit, doordat hij van iedere school werd gestuurd waar hij verscheen. Zijn moeder overleed aan borstkanker toen Richard achttien jaar oud was, vier jaar later pleegde zijn vader zelfmoord. Met zangeres Shelley Ackerman verhuisde Belzer naar New York, waar hij begon als stand-upcomedian. In 1985 trouwde hij voor de derde keer met Harlee McBride, om op 19 februari 2023 te overlijden in Frankrijk. Hij woonde al enige tijd in Europa en genoot van de rust. Richard Belzer werd 78 jaar oud.

Over de Auteur

Alex van Vogelpoel

Door een fascinatie voor geschiedenis en ook een kortstondige opleiding Geschiedenis is waargebeurde verhalen een snel gemaakte link. Hoe zit het echte verhaal in elkaar? Dat is wat Alex graag uitzoekt.