Eerbetoon

Wie is Wilford Brimley uit eerbetoon Yellowstone seizoen 3?

Geschreven door: Maikel de Lange

Wie is Wilford Brimley in Yellowstone? Aan het einde van de negende aflevering van het derde seizoen werd stilgestaan bij het overlijden van Brimley, maar wat was de rol van Wilford Brimley bij Yellowstone?

Wie was Wilford Brimley bij Yellowstone?

In aflevering 9 van seizoen 3 van de serie Yellowstone werd stilgestaan bij het overlijden van Wilford Brimley. Misschien vroeg jij je meteen al af: maar… wie was dat dan, Wilford Brimley? Of… misschien deed zijn naam meteen een belletje rinkelen. Dat laatste is ietwat onwaarschijnlijk, maar wij helpen je een handje! Brimley was namelijk een acteur die in ‘old-school’ westerns speelde, in de prehistorie zeg maar!

Brimley groeide op in Salt Lake City in de Amerikaanse staat Utah en al op zijn veertiende ruilde hij het schoolleven in voor een leven als… cowboy in Arizona, Nevada en Idaho. In 1953 schreef hij zich vervolgens in bij de mariniers, waar hij zich opwerkte tot de rang van sergeant. Na zijn dienstperiode werkte hij op verschillende ranches en was hij zelfs eventjes smid. En dat was ook het moment dat hij voor het eerst in aanraking kwam met showbusiness: hij diende paarden te prepareren voor rolletjes in televisieshows en films.

Filmrollen

In de jaren 60 kreeg hij zijn eerste rolletjes, sommige klein (lees: héél klein), vaak als stuntman of als ‘extra’ (als cameo). Toch zou je hem voorbij hebben kunnen zien komen in onder andere: True Grit (1969), The Thing (1982), Texas Ranger (1993-2001) en Did You Hear About the Morgans? (2009). Opmerkelijk genoeg deed hij helemaal niks met betrekking tot Yellowstone, maar de makers van die show vonden hem wel dusdanig inspirerend dat ze hem besloten te eren.

Nierziekte

Op 1 augustus 2020 liet Wilford Brimley het leven in een ziekenhuis in St. George, Utah. Hij was op dat moment al een tijdje ziek. Twee maanden voor zijn overlijden werd er bij hem een nierziekte geconstateerd en vervolgens ging het snel. Brimley werd 85 jaar oud.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.