Western

Is Horizon: An American Saga gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Geschreven door: Maikel de Lange

Westerns zijn Kevin Costner niet vreemd, want hij speelt de hoofdrol in Yellowstone (John Dutton) én is nu ook te zien in een nieuw project, zijn eigen project, want de bekende Hollywood-acteur is in Horizon: An American Saga niet alleen (de belangrijkste) acteur, maar ook regisseur! En daar heeft hij het in de Verenigde Staten immens populaire Yellowstone zelfs voor laten vallen. Is Horizon echter ook gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Horizon: An American Saga

We kennen het plot van Horizon al, al is dat nog een beetje vaag: de film, de eerste van een vierluik, speelt zich af in een van de meest turbulente periodes uit de geschiedenis van de Verenigde Staten. De Amerikaanse Burgeroorlog is de hoofdmoot en die duurde van 1861 tot 1865. De film belooft ‘een diepgaande en emotionele reis te bieden door een land dat verscheurd is door interne strijd’. Daarbij wordt er gebruikgemaakt van verschillende perspectieven, waarbij iedereen (families, vrienden en vijanden) probeert te achterhalen wat het werkelijk betekent om onderdeel van de Verenigde Staten van Amerika te zijn. Terwijl de hele natie worstelt met haar identiteit, worden de personages geconfronteerd met de ‘complexiteit van loyaliteit, vaderlandsliefde en menselijkheid’, aldus de makers.

Kevin Costner

Hoofdrolspeler en regisseur Kevin Costner belooft alvast gouden bergen: “We zijn intensief bezig met de productie van Horizon, en ik moet je zeggen dat ik niet meer zo over een film heb gedacht sinds we Dances With Wolves maakten. Ik kan niet wachten om het met jullie allemaal te delen.” Horizon: An American Saga is dus het eerste deel van een vierluik. Twee delen staan al vast en komen op 28 juni en 16 augustus uit, in de Verenigde Staten welteverstaan.

Amerikaanse Burgeroorlog

Nu de belangrijkste vraag: is Horizon: An American Saga ook gebaseerd op een waargebeurd verhaal? Het antwoord is een dikke, vette ‘nee’. Het verhaal dat Costner samen met scripschrijver Jon Baird op papier heeft gezet, is volledig fictief. De achterliggende setting, de Amerikaanse Burgeroorlog, is natuurlijk wél echt gebeurd. Die vond, zoals gezegd, plaats van 1861 tot 1865, waarbij de Noordelijke Staten (de Unie) en de Zuidelijke Staten (de Confederatie) van de Verenigde Staten het tegen elkaar opnamen. De belangrijkste oorzaak was slavernij, maar er speelden meer zaken een rol. Politieke spanningen tussen de federale regering en de deelstaten bijvoorbeeld, spanningen tussen Republikeinen en Democraten, economische spanningen tussen het industriële Noorden en het agrarische Zuiden en sociale spanningen door de Zuidelijke slavernij en het grootgrondbezit versus de Noordelijke kleine landbouwers.

Noorden versus Zuiden

De Amerikaanse Burgeroorlog was behoorlijk bloedig en er vonden in vele staten gruwelijke veldslagen plaats. De oorlog begon met een aanval van de Confederatie op Fort Sumter (12 april 1861), waarna de Slag om Bull Run (21 juli 1861) de eerste grote veldslag was. Na de Slag om Appomattox in begin april 1865 gaf generaal Robert E. Lee zich over, waarna de Amerikaanse Oorlog zo goed als voorbij was. In juni gaf het Zuiden zich echter pas echt over en was de winst van de Noordelijken officieel. Maar inmiddels was er wel flink wat bloed vergoten: tussen 1861 en 1865 vielen er naar schatting 695.000 doden en 544.000 doden.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.