Western

Is Yellowstone gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Geschreven door: Maikel de Lange

Yellowstone is een van de populairste televisieseries van de laatste jaren. Misschien niet in ons land, al vindt de show best gretig aftrek op SkyShowtime, maar zéker wel in de Verenigde Staten. Het verhaal gaat over rancher John Dutton, die zijn ranch met hand en tand verdedigt tegen invloeden van buitenaf (wat die invloeden ook zijn). Maar is Yellowstone ook gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Yellowstone

Yellowstone draait om de familie Dutton, met vader John aan het hoofd, die de grootste ranch van de hele Verenigde Staten bezit in de staat Montana. John geniet van het leven als rancher, van de natuur, van het werk, maar van alle kanten wordt zijn land ‘aangevallen’. Door de inheemse bewoners van de Verenigde Staten, die in een reservaat verblijven, maar ook door projectontwikkelaars die zijn land in willen pikken om een slaatje te slaan door bijvoorbeeld skiresorts of een vliegveld te bouwen. De Duttons laten dit echter niet op zich zitten en verdedigen zich héél erg fanatiek, waarbij ze bloedvergieten bepaald niet schuwen. Zelfs de eigen medewerkers worden soms naar het ’treinstation’ gebracht, en dat treinstation leidt tot… de dood!

Taylor Sheridan

Yellowstone komt van de hand van regisseur Taylor Sheridan, die in een interview met de Los Angeles Times benadrukt dat het allemaal geen waargebeurd verhaal is. Maar hij heeft zich wel laten inspireren door de huidige situatie in de wat minder dichtbevolkte staten van de Verenigde Staten. “De issues in de serie, projectontwikkeling, strijd om grondstoffen en overheidsbemoeienis, die bestaan écht in deze staten. Maar als zoiets in een landelijk gebied gebeurt, waar nou eenmaal minder mensen wonen, wordt het allemaal wat minder snel aan de grote klok gehangen.”

Hedendaagse issues

Daar voegt hij aan toe: “Als je door een landschap rijdt met alleen maar ranches en boerderijen en je komt opeens allemaal Costcos (supermarkten) tegen, dan is dat best een shock. In het verhaal van Yellowstone heb ik een witte rancher gestopt die te maken krijgt met wat de inheemse bevolking van de VS een honderdtal jaar geleden ondervond, omdat die vergelijking best opgaat als je naar de huidige tijd kijkt. Projectontwikkelaars kijken naar landelijke gebieden en hebben dollartekens in de ogen, maar die plekjes kunnen alleen maar gekocht worden door de allerrijksten die in Los Angeles, New York en Florida wonen. Zij kopen een stuk grond en zetten daar een villa op, maar de oorspronkelijke bevolking lijdt daaronder. Er wordt een manier van leven vermoord.”

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.