Toplijsten

Beste waargebeurde oorlogsfilms: Top 10

Beste waargebeurde oorlogsfilms
Geschreven door: Maikel de Lange

Niets leent zich zo goed voor waargebeurde films als… oorlog. Oorlogsfilms zijn meestal waargebeurd, of deels waargebeurd (alleen de setting). Of ze zich nou in de Eerste Wereldoorlog, de Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog of welke oorlog dan ook afspelen, ze vertellen vrijwel altijd waargebeurde en ook heftige verhalen. Daarom worden ze ook zo goed gewaardeerd! Hier onder vind je de 10 allerbeste.

Schindlers List on top

Oskar Schindler en zijn Schindler’s List staan op nummer één in onze lijst, maar we hebben het hier dan ook over de nummer 6 uit de illustere IMDb Top 250! Iedereen weet wel dat Schindler’s List van regisseur Steven Spielberg een waargebeurd verhaal vertelt, al trekken ‘holocaustontkenners’ dat misschien in twijfel. Goed, daar doen wij niet aan mee en in dit artikel kun je alles over Oskar Schindler en zijn missie lezen!

Saving Private Ryan een goede tweede

Ook de nummer 2 in onze Top 10 komt van de hand van Spielberg, die in de jaren 90 regelrecht geweldige oorlogsfilms maakte. Saving Private Ryan steekt echter wel wat anders in elkaar dan Schindler’s List, want deze actievolle oorlogskraker met Tom Hanks in de hoofdrol is héél losjes gebaseerd op waargebeurde feiten. Eigenlijk was ‘Private Ryan’ (Sargent Frederick ‘Fritz’ Niland) namelijk zó gered, in een piep en een zucht. Maar daarover kun je hier meer lezen!

The Pianist completeert top 3

The Pianist vertelt het heftige verhaal van… pianist Wladyslaw Szpilman uit Polen en is een waardige nummer 3! In 2020 werden de bezittingen van de hoofdpersoon geveild, waarbij zijn zoon vertelde: “Mijn vader leefde in totale eenzaamheid en had alle besef van tijd verloren. Het horloge, dat hij elke dag moest opwinden, hielp hem alle ellende het hoofd te bieden.” Dat klinkt heftig, dat is ook heftig en het verhaal is dus vooral… heftig. In dit artikel vertellen we je van de hoed en de rand.

Opvallende noteringen: Lawrence of Arabia en Hotel Rwanda

Lawrence of Arabia (nummer 6) en Hotel Rwanda (nummer 10) verdienen misschien nog wel wat extra aandacht, omdat ze behoorlijk origineel zijn. De eerstgenoemde oorlogsfilm komt uit 1962 en duurt bijna vier uur! Hij gaat over de Eerste Wereldoorlog en dat is niet bepaald uniek, maar de setting (de Arabische wereld) is dat natuurlijk wel. En ook de setting van Hotel Rwanda (de genocide in Rwanda van 1994) is er eentje die niet vaak langskomt.

Top 10 Waargebeurde oorlogsfilms

Plaats Titel IMDb-cijfer
1 Schindler’s List 8,9
2 Saving Private Ryan 8,6
3 The Pianist 8,5
4 Paths of Glory 8,4
5 Das Boot 8,3
6 Lawrence of Arabia 8,3
7 1917 8,2
8 The Great Escape 8,1
9 Hacksaw Ridge 8,1
10 Hotel Rwanda 8,0

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.