True Crime Waargebeurd

A Friend of the Family: Waargebeurde verhaal van Robert Berchtold en Jan Broberg

Geschreven door: Maikel de Lange

De serie A Friend of the Family is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. In de jaren 70 werd Jan Broberg op jonge leeftijd tot twee keer toe gekidnapt én verkracht door een ‘vriend van de familie’, Robert Berchtold. Haar verhaal leidde tot een boek, Stolen Innocence: The Jan Broberg Story, en dat boek leidde weer tot een serie: A Friend of the Family.

A Friend of the Family

A Friend of the Family vertelt dus het waargebeurde verhaal van de familie Broberg. We zien hoe dochter Jan meerdere keren wordt ontvoerd door een charismatische, geobsedeerde familievriend: Robert Berchtold. Het gezin is totaal niet voorbereid op de verfijnde tactieken die hun buurman gebruikt om de kwetsbaarheden van Jan én haar ouders te misbruiken, om zo een wig te drijven tussen de verschillende familieleden. Het leven van alle betrokken verandert permanent.

Jan Broberg

In gesprek met het magazine Time vertelt Jan Broberg zélf over wat haar op twaalfjarige leeftijd overkwam. “A Friend of the Family is gebaseerd op mijn verhaal. Ik ben ‘die’ Jan Broberg. Ik werd twee keer ontvoerd en werd verkracht door een nauwe familievriend, een vader van vijf kinderen die we hadden ontmoet tijdens een kerkdienst. Zijn ‘spelletje’ begon drie jaar vóór de daadwerkelijke daden. Hij manipuleerde mijn ouders, mijn broers en zussen en de hele community. Hij ‘stoomde me klaar’ door ervoor te zorgen dat ik hem in elke vezel van mijn lichaam vertrouwde. Hij zag eruit zoals iedereen in het kleine, veilige dorpje in Idaho waar ik woonde.”

A Friend of the Family is gedramatiseerd

Bepaalde elementen in de serie zijn echter een klein beetje aangepast: “Ze zijn gedramatiseerd, waarbij er ingezoomd wordt op de psychologie van een meestermanipulator en op de vraag hoe hij precies opereerde in de jaren 70. Maar het heeft ook raakvlakken met het nu, want dit wordt nog steeds gedaan. Er worden nog steeds miljoenen kinderen en hun familie misbruikt. Mijn verhaal is een waarschuwing.”

“De bittere waarheid is dat 1 van de 4 meisjes wordt misbruikt, 1 van de 6 jongens, en het is moeilijk om het over de tactieken van de daders te hebben”, gaat Broberg verder. “Mijn familie en ik hebben dat echter wél gedaan. Wij hebben op een gegeven moment besloten om alles op tafel te leggen. Elk detail, hoe smerig ook. Elke fout die we hebben gemaakt, elk ’teken’ dat we over het hoofd hebben gezien. En dit allemaal om mensen te helpen. We zijn dan wel bekritiseerd, maar er komt ongelooflijk veel moed bij kijken om zo’n blik wormen open te trekken.”

Waar is Robert Berchtold nu?

Na zijn daden verdween Robert Berchtold overigens compleet van de radar. Na de release van het boek van Broberg, Stolen Innocence: The Jan Broberg Story, nam hij weer contact op met zijn slachtoffer, om zijn beklag te doen. Hij werd opgepakt wegens het verstoren van de openbare orde, maar pleegde (in 2005) zelfmoord voordat hij veroordeeld kon worden. “Als ik ook maar één dag achter de tralies door moet brengen, ga ik dood”, had hij zijn broer Joe toevertrouwd. “Dan kan ik dat maar beter zelf doen…”

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.