Waargebeurd

Is Eric gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Geschreven door: Maikel de Lange

De Netflix-serie Eric met Benedict Cumberbatch in de hoofdrol claimt een waargebeurd verhaal te vertellen. Maar is dat verhaal wel écht waargebeurd? Of… wat is hier precies aan de hand? Iets geks, dat is zeker, want het ligt allemaal nét een beetje anders…

Eric

In Eric staat het personage Vincent centraal, gespeeld door niemand minder dan Cumberbatch himself. Hij is in het dagelijks leven een van de meest prominente poppenspelers van New York én de maker van het razend populaire kinderprogramma Good Day Sunshine, dat telkens weer miljoenen kijkers trekt. Zijn hele leven komt echter op zijn kop te staan als zijn negenjarige zoon vermist raakt terwijl hij op weg is naar school. Opeens moet de wanhopige Eric kwaadwillenden bestrijden in de ‘levendige, gevaarlijke en bedwelmende’ straten van The Big Apple van de jaren 80. Het is een race tegen de klok: krijgt hij zijn zoontje veilig thuis voordat het te laat is?

Feit en fictie in Eric

Eric wordt overal en nergens gemarket als zijnde ‘gebaseerd op een waargebeurd verhaal’ of de afgezwakte variant ‘geïnspireerd op een waargebeurd verhaal’. Wat blijkt echter? Dit is allebei onjuist. Pertinent onwaar. Want de maker van Eric, Abi Morgan, is naar buiten gekomen met een opmerkelijk interview: “Ik heb eigenlijk geen idee waar die mythe vandaan komt. Want het is helemaal niet zo…”Dat is op zijn minst een beetje vreemd, maar wat is er precies gebeurd? “Ik denk dat het allemaal zijn oorsprong vindt in het feit dat ik een tijdlang als oppasser heb gewerkt in New York, in de jaren 80. Ik had net op een kind gepast en opeens kreeg ik een idee: ik wilde een serie maken vanuit het perspectief van dat kind, dat is wat er gebeurde, op die manier werd Edgar ‘geboren’.

Eric is dus geenszins gebaseerd op een waargebeurd verhaal, of geïnspireerd op een waargebeurd verhaal. Morgan is slechts aan het filosoferen geslagen naar aanleiding van een waargebeurde persoonlijke beleving!

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.