Waargebeurd

Mary & George: Waargebeurde verhaal van Mary en George Villiers

Geschreven door: Maikel de Lange

De historische dramaserie Mary & George vertelt het verhaal van moeder Mary en zoon George Villiers en… je raadt het al en het genre geeft óók een hint: dit is allemaal gebaseerd op een waargebeurd verhaal. We nemen je hieronder naar het 17e-eeuwse Engeland om de feiten die écht gebeurd zijn uit de doeken te doen.

Mary & George

In Mary & George krijgen we allereerst te make met Mary Villiers, gravin van Buckingham in het 17e-eeuwse Engeland. Ze moedigt haar knappe zoon George aan om koning James I te verleiden en zijn minnaar te worden, om op die manier natuurlijk meer macht in handen te krijgen. Door plannen die volledig uit de hand lopen groeit het paar uit van een bescheiden (doch… adellijk) stel tot de rijkste, meest vooraanstaande én invloedrijke spelers die het Engelse hof ooit heeft gezien, en ook nog eens de meest vertrouwde adviseurs van de koning!

Mary en George Villiers

Mary Villiers (meisjesnaam: Beaumont) werd in 1570 geboren en trouwde liefst vier keer. Haar derde man was George Villiers. Ze is echter het bekendst als de moeder van George (junior), haar één-na-oudste zoon. Al vroeg in zijn leven kwam ze erachter dat hij best wat in zijn mars had. Er werd gefluisterd dat ze aan lager wal was geraakt toen Mary met Georges vader trouwde, maar desondanks vond ze het geld om haar zoon naar het Franse hof te sturen. Daar leerde George hoffelijke vaardigheden, waaronder bijvoorbeeld schermen, dansen, maar ook wat kennis van de Franse taal. Mary stak hem in de mooiste kleren en stuurde hem vervolgens naar het Engelse hof.

George en James I

Daar werd hij al snel de favoriet van koning James I. George begon aan de weg te timmeren en op een gegeven moment werden James en hij ‘geliefden’ (al is het een beetje de vraag in welke hoedanigheid precies). Dat zorgde er wel voor dat George promotie maakte, nog een keer promotie maakte en nog een keer. Hij werd tot ‘Gentleman of the Bedchamber’ geslagen, tot ‘Knight of the Garter’, tot ‘Marquess of Buckingham’ en uiteindelijk tot ‘1st Duke of Buckingham’. Ondertussen stegen zijn moeder, broers en halfbroers met hem mee. Dat ging in zo’n sneltreinvaart dat de koning in 1618 zélf toegaf dat hij ‘niets anders deed dan de familie Villiers bevorderen’…

Moeder Mary regelde Georges huwelijk met de rijke ‘erfgename’ Katherine, barones de Ros, naar verluidt de rijkste vrouw van Engeland was. Vijanden van Mary beweerden dat ze Katherine in het huwelijk had gelokt door ervoor te zorgen dat ze een nacht onder hetzelfde dak doorbracht als George, waardoor haar reputatie werd geschaad en haar familie geen andere keuze zag dan Georges voorstel te accepteren.

Dood George en Mary

George Villiers werd ook een militair leider, maar dat werd zijn einde. Hij trok ten strijde tegen Frankrijk, maar er waren twijfels over zijn leiderschap en de koning moest zelf tot twee keer toe het hele parlement wegsturen om zijn ‘favorietje’ van de ondergang te redden. Die ging vervolgens echter alsnog ten onder: op 23 augustus 1628 werd hij doodgestoken in de Greyhound Inn in Portsmouth. Zijn moeder Mary liet vier jaar later, in 1632 dus, het leven en werd begraven in Westminster Abbey.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.