Waargebeurd

Arthur the King: Waargebeurde verhaal van Arthur en Mikael Lindnord

Geschreven door: Maikel de Lange

De film Arthur de King gaat niet over koning Arthur en zijn ronde tafel, maar over een hondje. Een hondje dat in de jungle van Ecuador leefde tot er opeens een team van Zweedse ‘extreme sporters’ op zijn pad kwam. En vervolgens werd Arthur ook zo’n ‘extreme sporter’!

Arthur the King

In Arthur the King bereiden Mikael en zijn teamgenoten zich voor op een slopende uithoudingsrace door de Dominicaanse Republiek. Per toeval komt de hoofdpersoon twee keer dezelfde zwerfhond tegen, op plekken die honderden kilometers van elkaar verwijderd zijn. En de hond redt zelfs zijn leven, als hij blaft voordat Michael in een afgrond dreigt te storten. Michael en zijn team besluiten de hond met zich mee te nemen en noemen hem Arthur the King. De viervoeter groeit zelfs uit tot hun mascotte op weg naar de finish!

Mikael Lindnord

De film Arthur the King is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, maar is wel heel erg ‘veramerikaniseerd’. Het échte verhaal is namelijk dat van de Zweedse (ex-)uithoudingssporter Mikael Lindnord, die zijn bevindingen opschreef in het boek ‘Young Arthur’ en later ‘Arthur – the dog who crossed the jungle to find a home’ en ‘Arthur and Friends’. In 2014 en 2015 behoorde Lindnord tot Team Peak Performance, een groepje echte waaghalzen, ‘endurance-sporters’ die telkens maar weer hun grenzen probeerden te verleggen. En in die hoedanigheid trok Team Peak Performance naar Zuid-Amerika voor een ellenlange tocht.

Arthur

Op die tocht vond dus de ontmoeting tussen Mikael en Arthur plaats. Zijn publicist vertelt: “Mikael Lindnord en zijn team waren bekaf in de jungle van Ecuador, ze waren helemaal uitgeteld en ook uitgehongerd, toen ze opeens een zwerfhond tegenkwamen. Mikael was meteen onder de indruk van het uithoudingsvermogen van de hond en gaf hem een gehaktballetje. Al was dat het ook meteen, want hij had belangrijkere zaken aan zijn hoofd.” De volgende dag veranderde dag echter: “De hond besloot met het team mee te gaan. Door rivieren, over bergen, geteisterd door ziekte en blessures, maar hij bood alles het hoofd (lees: de kop). Samen haalden ze de finish en toen besloot Mikael Arthur (vernoemd naar King Arthur, koning Arthur dus) te houden, te adopteren, en met zich mee te nemen naar zijn familie in Zweden.”

Beroemdheid

Daar besloot hij zijn ervaringen dus op papier te zetten. En nog een keer. En nog een keer. En langzaam maar zeker groeide Arthur uit tot een echte beroemdheid, die zijn baasje ook vergezelde naar verschillende perspraatje en evenementen. Ook besloot Mikael Lindnord een stichting op te richten, de Arthur Foundation, die zich nog altijd inzet voor dierenwelzijn.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.