Waargebeurd

Scoop: Waargebeurde verhaal van Newsnight en Prince Andrew

Geschreven door: Maikel de Lange

De dramafilm Scoop is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Men richt zich namelijk op het ‘onwerkelijke’ interview dat Prince Andrew, een welbekende (beruchte) royal van Groot-Brittannië, in 2019 gaf aan het programma Newsnight van de BBC.

Scoop

Het plot van Scoop luidt als volgt: in 2014 wordt de Britse prins Andrew beschuldigd van verkrachting door Virginia Giuffre, als onderdeel van het veel grotere ‘Jeffrey Epstein-schandaal’. Vastbesloten zijn onschuld te bewijzen, neemt de prins vijf jaar later vrijwillig plaats voor de camera’s van het BBC-programma Newsnight. Journalist Emily Maitlis vraagt hem het hemd van het lijf over zijn vriendschap met de veroordeelde zedendelinquent Jeffrey Epstein. In plaats van zijn naam te zuiveren, brengt de prins zichzelf alleen maar dieper in de problemen…

Prins Andrew en Jeffrey Epstein

Prins Andrew werd al behoorlijk snel in verband gebracht met het ‘Epstein-schandaal’ in de Verenigde Staten. De royal was namelijk blijven slapen bij de Amerikaanse miljardair, die toen al een keer veroordeeld was geweest voor geslachtsgemeenschap met een minderjarige prostituee. In het programma Newsnight verklaarde Andrew dat slaapfeestje ‘omdat het praktisch was’. “Aan het einde van de dag, met de kennis die ik nu heb, was het zeker het verkeerde ding om te doen. Maar toen zag ik het als de eervolle en goede keuze.”

Virginia Giuffre

“We waren niet zulke goede vrienden. Ik bleef soms bij hem slapen, maar dat deed ik meer voor zijn vriendin, niet voor hem”, krabbelde hij daarnaast terug. Ook ging hij in op de beschuldigingen van verkrachting door Virginia Giuffre. Er was een foto van de twee samen, arm in arm, maar de prins zei zich dat niet te herinneren. Bovendien zou hij op de bewuste dag met zijn dochter gegeten hebben in een pizzarestaurant. Hij trok de echtheid van het kiekje in twijfel.

Vliegtuigongeluk

Royalty-journalist Charlie Proctor noemde het vraag-antwoordgesprek na afloop een ’train crash’, althans… een treinongeluk? “Dit was een vliegtuig dat tegen een olietanker vloog, waardoor een tsunami ontstond die een kernexplosie veroorzaakte, zo slecht.” The Mail on Sunday noemde het interview ‘ondraaglijk’: “Geen zweet en geen spijt.” Met ‘geen zweet’ doelde de krant op een andere bewering van Giuffre, die claimde dat Andrew hevig zweette tijdens ‘de daad’. Ook dat greep de royal aan om te beweren dat het allemaal niet klopte.

Anno 2024 is Prince Andrew persona non grata bij de Britse royals. Zo nu en dan komt hij nog wel in beeld, maar slechts ergens op de achtergrond. Niemand wil nog met hem geassocieerd worden.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.