True Crime

Bandit: Waargebeurde verhaal van Gilbert Galvan

Geschreven door: Maikel de Lange

Bandit is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. In de film speelt acteur Josh Duhamel de rol van Gilbert Galvan Jr, een bankrover die de bijnaam ‘The Flying Bandit’ kreeg. Anno 2024 heeft hij nog steeds het record in handen van de meeste opeenvolgende bankroven in Canada ooit. Het moge duidelijk zijn: dit is allemaal gebaseerd op een waargebeurd verhaal!

Bandit

In Bandit weet beroepscrimineel Gilbert Galvan uit de gevangenis te ontsnappen, waarna hij de grens naar Canada oversteekt, waar hij zich een nieuwe identiteit aanmeet. Het hoofdpersonage uit de film wordt verliefd, trouwt en gaat aan de slag als veiligheidsexpert, maar intussen zet hij zijn criminele activiteiten voort. Wanneer hij zakendoet met gangster Tommy raakt hij betrokken bij zijn grootste klus tot nu toe.

Gilbert Galvan Jr

Beroepscrimineel Gilbert Galvan Jr zat in de Verenigde Staten een celstraf uit in St. Joseph County, Michigan wegens het verduisteren van geld van Western Union, toen hij in 1984 besloot te ontsnappen. Dat lukte hem en hij vluchtte naar Ontario in Canada, waar hij een valse naam aannam: Robert Lee Whiteman. Galvan Jr verbleef in een mannenhostel in Ottawa, totdat hij zijn latere vrouw Janice (afkomstig uit Pembroke) ontmoette. Met haar ging hij samenwonen in Pembroke om dichter bij haar familie te zijn. Vervolgens maakte Gilbert iedereen wijs dat hij werk gevonden had als reizende zakelijk adviseur, maar de werkelijkheid was anders. Datzelfde jaar nog begon hij namelijk banken te beroven.

Air Canada

Vanaf de luchthaven van Pembroke reisde Galvan naar de luchthaven van Toronto, Pearson International, waar hij overstapte op Air Canada-vluchten met een andere bestemming. Deze uitgekiende methode zorgde ervoor dat zijn bagage overgebracht werd naar de aansluitende vlucht zonder dat hij door beveiliging hoefde te gaan, zodat hij wapens kon vervoeren. Die gebruikte hij vervolgens weer bij zijn overvallen. Meestal pleegde hij die alleen, maar zo nu en dan had hij een handlanger.

The Flying Bandit

De modus operandi van Galvan was als volgt: hij droeg een vermomming, had een wapen bij zich (dat hij overigens geen enkele keer heeft afgevuurd) en overhandigde een briefje aan de dienstdoende bankbediende. Uiteindelijk beroofde de crimineel banken in élke Canadese provincie, behalve Prince Edward Island en Newfoundland. Zijn buit varieerde sterk: bij zijn eerste overval vluchtte hij bijvoorbeeld met slechts 600 dollar, maar in totaal maakte hij zijn slachtoffers $251.333 in contanten en $2 miljoen aan sieraden afhandig. Vanwege zijn vele vlieguren werd Gilbert Galvan Jr door de Canadese media omgedoopt tot The Flying Bandit (De Vliegende Bandiet).

Celstraf na celstraf

Galvan liep tegen de lamp bij een diefstal in Vancouver, toen hij een pistool achterliet. Dat werd door de politie getraceerd naar een inbraak in Ottawa én uiteindelijk naar Gilbert. Die gaf toe schuldig te zijn aan liefst 59 bankovervallen en kreeg in 1988 een celstraf van 20 jaar opgelegd. In 1998 kwam hij echter al vrij, waarna hij wéér een bank beroofde en opnieuw opgepakt werd, dit keer met een gevangenisstraf van 15 jaar als gevolg. In 2015 ging hij opnieuw in de fout, al was het dit keer ‘slechts’ diefstal.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.