True Crime

The Long Shadow: Waargebeurde verhaal van de Yorkshire Ripper

Geschreven door: Maikel de Lange

The Long Shadow gaat over Peter Sutcliffe, maar die naam doet vermoedelijk geen belletje bij je rinkelen. De Yorkshire Ripper dan? Daar zijn al meerdere documentaires over verschenen en deze serie van ITV, die in Nederland te bekijken is via SkyShowtime, vertelt dus ook een waargebeurd verhaal. Dat ietsjes aangepast is om het beter te vertalen naar het televisiescherm, maar dat is het dan ook.

The Long Shadow

The Long Shadow gaat dus over een van de meest beruchte en schokkende seriemoordenaars ter wereld, Peter Sutcliffe, ook wel de Yorkshire Ripper genoemd. De serie neemt je mee naar de periode tussen oktober 1975 en januari 1981, waarin de politie de grootste klopjacht in de Britse criminele geschiedenis heeft opgezet. De zoektocht naar Sutcliffe duurt maar liefst vijf jaar en er zijn meer dan duizend agenten bij betrokken. Misschien verandert de manier waarop de Britse politie werkt wel voor altijd…

Yorkshire Ripper

Aan het begin van elke aflevering van The Long Shadow krijgt de kijker een disclaimer te zien: ‘This is a true story. Some names have been changed. Some scenes and characters have been created for the purposes of dramatisation.‘ Oftewel: dit is een waargebeurd verhaal, maar het is hier en daar wel gedramatiseerd. De serie baseert zich dus wel degelijk op feiten die echt gebeurd zijn: Peter Sutcliffe zaaide tussen 1975 en 1980 dood en verderf in de omgeving van Yorkshire. Hij vermoordde dertien vrouwen en probeerde er nog eens zeven te vermoorden (zonder succes), alvorens hij in 1981 gearresteerd werd.

Peter Sutcliffe

Sutcliffe was eigenlijk een ‘simpele’ vrachtwagenchauffeur, maar in 1974 begon hij vrouwen lastig te vallen. Dat eindigde aanvankelijk niet in moord, maar in 1975 veranderde dat: toen bracht de Yorkshire Ripper de 28-jarige Wilma McCann, moeder van vier kinderen, om. In 1976 voegde hij Emily Jackson en Marcella Claxton aan dit lijstje toe en 1977 was zijn bloedigste jaar: Irene Richardson, Patricia Atkinson, Jayne McDonald en Jean Jordan vielen ten prooi aan de seriemoordenaar. In datzelfde jaar probeerde hij dat nog twee keer, bij Maureen Long and Marilyn Moore, maar die aanvallen mislukte. In 1978 vermoordde de Ripper Yvonne Pearson, Helen Rytka en Vera Millward, in 1979 Josephine Whitaker en Barbara Leach en in 1980 Marguerite Walls en Jacqueline Hill, maar daarna liep hij tegen de lamp.

Arrestatie, gevangenisstraf en dood

Dit laatste gebeurde eigenlijk bij toeval: in de tippelzone van Sheffield werd Sutcliffe staande gehouden door de politie wegens een probleem met zijn kentekenplaat. Op dat moment was hij samen met de 24-jarige prostituee Olivia Reivers, maar omdat zijn uiterlijk overeenkwam met het signalement van de Yorkshire Ripper werd de moordenaar overgebracht naar het politiebureau. Daar had hij eigenlijk maar een klein zetje nodig: al snel gaf hij toe de Yorkshire Ripper te zijn. Ook gaf hij een verklaring voor zijn verschrikkelijke daden: hij zou namelijk de stem van God zijn, die hem een missie had gegeven, alle prostituees moesten uitgeroeid worden. Sutcliffe werd veroordeeld voor de moorden, kreeg een levenslange gevangenisstraf en sleet zijn dagen achter de tralies in HMP Parkhurst, Broadmoor Hospital en HMP Frankland, alvorens hij in 2020 op 74-jarige leeftijd overleed als gevolg van een hartaanval.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.