Sport

Ford v Ferrari: Waargebeurde verhaal van Ken Miles en Carroll Shelby

Geschreven door: Maikel de Lange

De Hollywood-kaskraker Ford v Ferrari is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, dat van autocoureur Ken Miles, die het middelpunt werd van de strijd tussen de automerken Ford (onder leiding van Henry Ford II) en Ferrari (onder leiding van Enzo Ferrari). Dat ‘privéoorlogje’ werd uitgevochten op het circuit van Le Mans.

Ford v Ferrari

In Ford v Ferrari slaan auto-ontwerper Carroll Shelby (Matt Damon) en de onverschrokken Britse coureur Ken Miles (Christian Bale) de handen ineen om gezamenlijk de strijd aan te gaan tegen een bedrijfsfusie (tussen Ford en Ferrari), de wetten van de natuur (op het gebied van snelheid) én hun eigen persoonlijke demonen. En dat allemaal om een revolutionaire raceauto voor Ford te bouwen en het op te nemen tegen de dominante racewagens van Enzo Ferrari in de 24 uur van Le Mans in Frankrijk in 1966.

Henry Ford II v Enzo Ferrari

Ford v Ferrari is dus gebaseerd op een waargebeurd verhaal. En dat betekent dat Ford in de jaren 60 ook daadwerkelijk op het punt stond om Ferrari in te lijven. Henry Ford II was een groot fan van motorsport en Ferrari was dominant in die wereld. De ‘visionair’ dacht: waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan, en probeerde de Italiaanse fabrikant van sportwagens over te nemen. Die ‘fusie’ leek er ook daadwerkelijk te komen, totdat er een kink in de kabel kwam. Ford wilde 10 miljoen dollar betalen voor Ferrari, maar er stond een clausule in de deal die ervoor moest zorgen dat Ford de racestrategie van het nieuw op te richten raceteam ‘Ford-Ferrari’ zou bepalen. Enzo Ferrari, die ‘Il Commendatore‘ werd genoemd, kon dat maar moeilijk verkroppen en liet de deal klappen.

Carroll Shelby en Ken Miles

Dit, natuurlijk, tot woede van Henry Ford, die nogal wat wrok koesterde jegens zijn rivaal en concurrent. Hij besloot er een flinke zak geld tegenaan te smijten om zijn eigen raceteam, Ford dus, beter te maken. Hier kwamen Carroll Shelby en Ken Miles om de hoek kijken, en deze twee ‘waaghalzen’ waren ook daadwerkelijk betrokken bij de ontwikkeling van de Ford GT40. De film Ford v Ferrari overdrijft hun inbreng echter schromelijk, want eigenlijk kwamen er hier een heel team van kundige ontwerpers, mecaniciens en coureurs bij kijken.

24 uur van Le Mans

Hebben we het over de 24 uur van Le Mans van 1966, dan is Ford v Ferrari juist wel weer waarheidsgetrouw. Ken Miles lag aan kop, maar Henry Ford wilde al zijn paradepaardjes gezamenlijk over de finish zien rijden. En dat kostte Miles de kop, omdat zijn ’teamgenoten’ Bruce McLaren en Chris Amon verder naar achteren waren gestart. De bij de race aanwezige officials bepaalden dus dat zij een langere raceafstand afgelegd hadden. Omdat McLaren vlak voor Amon was gefinisht, werd hij uitgeroepen tot winnaar. Miles moest dus genoegen nemen met brons…

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.