Sport

Is Gran Turismo gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Geschreven door: Maikel de Lange

De film Gran Turismo is gebaseerd op een gamefranchise, de spellenserie Gran Turismo van Sony op de PlayStation. Maar de ‘racekraker’ is óók gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Of eigenlijk zelfs op waargebeurde verhalen. Al zitten hier wel wat mitsen en maren aan. Hoe dat precies zit leggen we je hieronder uit!

Gran Turismo

In Gran Turismo komt de ultieme droomwens van de Britse jongvolwassene Jann Mardenborough, die een passie heeft voor ‘autoracen’, uit. Dankzij zijn ‘gamingskills’, onder meer in het spel Gran Turismo, wint hij een aantal door het automerk Nissan uitgevaardigde competities. Hierdoor wordt hij in staat gesteld een professionele racecoureur te worden en in een echte racewagen te rijden. Jann neemt uiteindelijk meermaals deel aan de 24 uur van Le Mans.

Nissan GT Academy

De GT Academy uit Gran Turismo heeft écht bestaan. In 2006 zette Nissan deze competitie op om jong talent aan zich te kunnen binden. Het idee kwam uit het kokertje van Darren Cox, directeur van de Europese divisie van het automerk, die een deal sloot met Sony. De beste coureurs in Gran Turismo kregen de mogelijkheid om hun vaardigheden te testen in échte racewagens, al stak dit allemaal wel wat anders in elkaar dan in de film. Daarin komt er immers veel meer geluk bij kijken, Danny Moore (het personage van Orlando Bloom) loopt Jann Mardenborough eigenlijk ’toevallig’ tegen het lijf. In real life ging dit allemaal vele malen intensiever in zijn werk.

Jann Mardenborough

Jann Mardenborough was ook daadwerkelijk één van de winnaars van de GT Academy en door de jaren heen groeide hij uit tot een professionele racecoureur. Máár, hij was niet de eerste winnaar van de ‘opleiding’, dat was namelijk de Spaanse gamer Lucas Ordóñez. Jordan Tresson volgde en daarna was het pas de beurt aan Mardenborough. Anno 2024 is deze Brit, inmiddels 32 jaar oud, nog altijd actief in de racewereld, zij het een beetje op de achtergrond. Zo nu en dan maakt hij nog zijn opwachting bij bepaalde races, zoals bijvoorbeeld de zogenaamde Super Taikyu Series.

‘Shocking’ moment

Het meest choquerende moment is toch wel de situatie waarbij er een toeschouwer komt te overlijden, door toedoen van Mardenborough. Dat is óók echt gebeurd, zij het in 2015 en op een andere manier dan in de film. De coureur zelf liet daar al over weten: “Het is mijn leven en dit is onderdeel van mijn verhaal. Het zou dus gek zijn als het er niet in zou zitten, oneerlijk richting het grote publiek.” Na dit incident overwoog de racer eventjes om te stoppen met zijn grote passie, maar uiteindelijk besloot hij toch om door te gaan.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.