Sport

The Iron Claw: Waargebeurde verhaal van de Von Enrich-vloek

Geschreven door: Maikel de Lange

The Iron Claw vertelt het waargebeurde verhaal van de Von Enrich-familie, op enig moment een begrip in de worstelindustrie totdat er een heuse ‘vloek’ om de hoek komt kijken. Eén voor één vallen de Von Enrichs, op dramatische tot zéér dramatische manieren, om… Hieronder doen we hun verhaal uit de doeken!

The Iron Claw

In The Iron Claw staan de onafscheidelijke Von Erich-broers centraal, die we al vechtend hun weg zien banen naar de top van het professioneel worstelen: ze schrijven zelfs geschiedenis! Daar worden ze echter niet alleen voor ‘bedankt’ met blinkende trofeeën, maar óók met een hele hoop familieleed.

Fritz von Enrich

De passie van de familie Von Enrich met betrekking tot het worstelen begon in de jaren 50 van de vorige eeuw, met Fritz von Enrich, die geboren werd als Jack Adkisson. Hij besloot zichzelf echter het pseudoniem Fritz von Enrich aan te meten omdat hij wel brood zag in de rol van slechterik. Hij werd ook wel ‘de Duitse reus uit München’ genoemd en deed denken aan een nazi-bad guy. Dit persona gaf zijn beroemdheid een flinke zwengel en op een gegeven moment ontwikkelde hij zijn eigen worstelgreep, de zogenaamde ‘Iron Claw’. Ook op persoonlijk vlak ging het hem voor de wind, want hij kreeg een relatie met Doris Von Erich en het paar kreeg zes zoons: Jack Jr., Kevin, David, Kerry, Mike en Chris.

Von Enrich-vloek

Daarna ging het echter mis en kreeg de familie met een ‘vloek’ te maken. Jack Jr. stierf al op zesjarige leeftijd: hij verdronk in een ondiepe poel water, na in aanraking te zijn gekomen met een stroomdraad. De overgebleven broers, Kevin, David, Kerry, Mike en Chris, besloten hun vader achterna te gaan, stuk voor stuk ambieerden ze een carrière in het worstelen. David leek een grote toekomst tegemoet te gaan, maar werd op een gegeven moment dood aangetroffen in zijn hotelkamer in de Japanse hoofdstad Tokio, tijdens een worsteltour. Het was de bedoeling dat Mike in de voetsporen van zijn broer zou treden, maar hij was wat minder getalenteerd en kon dat mentaal niet aan… in 1987 pleegde hij zelfmoord. Vier jaar later, in 1991, volgde Chris zijn broer, hij schoot zichzelf door het hoofd.

Enige overgebleven broer

Kerry raakte daarvóór, in 1986 al, betrokken bij een motorongeluk, waarna een van zijn voeten geamputeerd diende te worden. Daarna was hij nooit meer hetzelfde en ook deze Von Enrich-broer koos ervoor zelfmoord te plegen: hij schoot zichzelf door het hart. Alleen Kevin overleefde de vloek, maar hij had wel genoeg van het worstelwereldje en besloot een teruggetrokken bestaan op Hawaï te gaan leven, samen met zijn vrouw Pam en hun vier kinderen, Ross, Marshall, Kristen en Jillian. Ross en Marshall ambiëren wél een worstelcarrière.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.