Waargebeurd

10 ‘waargebeurde’ films die niet waargebeurd zijn

Geschreven door: Maikel de Lange

Soms claimt een film een waargebeurd verhaal te vertellen, maar is dat verhaal helemaal niet waargebeurd. Het komt vaker voor dan je denkt en is altijd weer een beetje een tegenvaller, filmmakers die je voor de gek houden. Hieronder vind je 10 ‘waargebeurde’ films waarvan het verhaal absoluut niet waargebeurd is!

10. Fargo (1996)

Fargo begint notabene met een disclaimer: “This is a true story that took place in Minnesota in 1987. It has been told exactly as it occurred.” Oftewel: “Dit is een waargebeurd verhaal dat zich afspeelde in Minnesota in 1987. Precies zoals het gebeurde wordt het ook verteld.” Niet dus! Het verhaal van Fargo is volstrekt fictief en de ‘Coen Brothers’ (die de film gemaakt hebben) lieten al eens weten: “Waarom we doen alsof het een waargebeurd verhaal is? Zodat de kijker niet denkt dat hij zomaar eventjes een thriller opgezet heeft!”

9. The Blair Witch Project (1999)

The Blair Witch Project was in de jaren 90 een heuse hype, omdat de makers claimden dat deze horrorfilm (geschoten met een… handcamera) échte gebeurtenissen zou laten zien. Maar dat was natuurlijk niet het geval: het verhaal van The Blair Witch Project is ‘slechts’ gebaseerd op een volksverhaal uit de Amerikaanse staat Maryland. Een beetje zoals Bigfoot dus!

8. The Texas Chainsaw Massacre (1974)

Een horrorfilm ‘waargebeurd’ noemen doet natuurlijk wat met de kijkervaring. Zo ook bij The Texas Chainsaw Massacre uit 1979, dat echter helemaal geen waargebeurd verhaal vertelt. Het is wél losjes gebaseerd op waargebeurde feiten: de moordtocht van seriemoordenaar Ed Gein.

7. The Last House On The Left (1972)

De horrorfilm The Last House On The Left is wel ‘ergens’ op gebaseerd, maar het is een beetje een lastig verhaal. Het script komt namelijk voort uit de film The Virgin Spring van regisseur Ingmar Bergman, die weer gebaseerd is op… Zweedse volksliederen? Juist ja!

6. The Amityville Horror (1979)

Horrorfilm nummer zoveel in deze lijst: The Amityville Horror uit 1979 is gebaseerd op een boek van schrijver Jay Anson. Het verhaal gaat over de familie Lutz die te maken krijgt met allerlei onverklaarbare gebeurtenissen in een vervloekt huis, dat eerder eigendom was van een seriemoordenaar. Dat laatste klopt overigens, maar al die paranormale gebeurtenissen kun je vergeten.

5. Wolf Creek (2005)

Wolf Creek is absoluut niet gebaseerd op een waargebeurd verhaal, maar wel op waargebeurde verhalen. Of in ieder geval: om tot een script te komen speelden de makers leentjebuur met allerlei moorddadige gebeurtenissen uit het verleden. Ze namen de verhalen van verschillende seriemoordenaars onder de loep, om op die manier tot een nieuw verhaal te komen.

4. The Fourth Kind (2009)

Aan het begin van The Fourth Kind claimt hoofdrolspeelster Milla Jovovich dat de kijker te maken zal krijgen met heuse documentairebeelden. Die zijn echter allemaal in scène gezet en na de première werden de filmmakers zelfs aangeklaagd!

3. The Conjuring (2013)

Ed en Lorraine Warren uit The Conjuring hebben daadwerkelijk geleefd en noemden zichzelf ook daadwerkelijk spokenjagers, maar natuurlijk zijn de gebeurtenissen uit de eerste film (en de vervolgen en spin-offs zoals Annabelle) niet waargebeurd. Of toch wel? Slaapt er ook een monster (lees: een gestoorde geest) onder jouw bed?

2. The Revenant (2015)

Hier begeven we ons een beetje op glad ijs, maar aanvankelijk werd er geclaimd dat The Revenant een waargebeurd verhaal vertelde. Maar dat doet de film slechts ten dele, want ja, Hugh Glass (het personage van Leonardo DiCaprio) heeft daadwerkelijk geleefd en was ook een avonturier, maar voor The Revenant is zowat ieder detail uit zijn leven aangepast!

1. Weird: The Al Yankovic Story (2022)

Ook Weird: The Al Yankovic Story claimt een waargebeurd verhaal te vertellen, dat van Al Yankovic, ook ‘Weird’ doet dat maar gedeeltelijk. Het is allemaal wel gebaseerd op het leven dat Yankovic leidde, maar er is wel heel veel bijbedacht!

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.