Waargebeurd

Feud: Capote vs. The Swans: Waargebeurde verhaal van Truman Capote en zijn ‘swans’

Geschreven door: Maikel de Lange

Feud: Capote vs. The Swans is een waargebeurde serie over de Amerikaanse schrijver Truman Capote, die in de jaren 60 en 70 dicht bij elite van de Verenigde Staten stond, waardoor hij nogal wat ‘juice’ opving, smeuïge verhaal die het daglicht niet verdroegen. Dit is allemaal waargebeurd!

Feud: Capote vs. The Swans

Feud: Capote vs. The Swans is het tweede seizoen van Feud. Het eerste was getiteld Feud: Bette and Joan en ging over Bette Davis en Joan Crawford, die er een nogal… giftige rivaliteit op nahielden. Nu wordt er dus overgeschakeld op Truman Capote en zijn socialites, zoals Babe Paley, Slim Keith, Lee Radziwell en C.Z. Guest. Ook nu kunnen we een bepaalde ‘ontploffing’ verwachten…

Truman Capote

In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw groeide Truman Capote tot een heuse beroemdheid door zijn boeken Breakfast at Tiffany’s en In Cold Blood, wat weer betekende dat hij in aanraking kwam met andere beroemdheden. Hij was een graag geziene gast in het Amerikaanse elitewereldje. Hij kreeg een steeds betere band met de verschillende socialites die New York rijk was, waardoor zijn invloed snel groeide. Zijn ‘vriendinnetjes’ vertelden hem allerlei geheimen, die hij geheim beloofde te houden. Dat deed hij, maar toen hij te maken kreeg met writer’s block en aan lager wal raakte door psychische problemen en alcohol- en drugsmisbruik, besloot hij een boekje open te doen over de New Yorkse elite. Dat deed hij in La Côte Basque 1965, een voorloper van zijn boek Esquire. Het zorgde voor een ‘ontploffing’ in Manhatten: relaties werden verwoest en Capote werd verbannen uit het wereldje.

Babe Paley

In de serie Feud: Capote vs. The Swans is Babe Paley de belangrijkste ‘swan’ van Truman Capote. En in het echt was Paley ook de ‘koningin’ van de New Yorkse elite, van de jaren 50 tot haar dood (aan de gevolgen van longkanker) in 1978. Ze was bevriend met Capote, maar aan die vriendschap kwam in 1975 een einde, omdat La Côte Basque 1965 een passage bevatte over het huwelijk van Paley. Dat kon ze maar moeilijk verteren.

Slim Keith en C.Z. Guest

Ook Slim Keith was een belangrijke ‘swan’ en na de release van La Côte Basque 1965 ging zij de strijd aan met Truman Capote, die ze grondig door het slijk haalde. Ze wenste niet meer met hem te praten, maar achter zijn rug om maakte ze de schrijver kapot. C.Z. Guest, nog zo’n socialite, stond er echter anders in. Haar naam werd namelijk helemaal niet genoemd in La Côte Basque 1965 en dus bleef zij met Capote omgaan. Publiekelijk zelfs, ondanks zijn besmeurde reputatie.

Lee Radziwell, Ann Woodward en Joanne Carson

Dat gold ook voor Lee Radziwell, zus van Jacqueline Kennedy Onassis. In de serie zien we haar Capote aan de kant schuiven, maar in het echt deed ze dat helemaal niet. Ze volgde het pas van de bovengenoemde Guest. Dat gold dan weer niet voor Ann Woodward, die in La Côte Basque 1965 beschuldigd werd van… moord. Het was een schandaal uit 1955 en Woodward werd wel degelijk in verband gebracht met de dood van haar man, maar haar directe betrokkenheid werd nooit bewezen. Joanne Carson was dan weer de steun en toeverlaat van Capone, die zelfs eventjes ‘onderdook’ in de villa van zijn vriendin.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.