Waargebeurd

Is de serie Unwanted gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Geschreven door: Maikel de Lange

De serie Unwanted gaat over de bemanning van een Italiaans cruiseschip, dat op een gegeven moment gekaapt wordt door vluchtelingen die koste wat kost niet terug willen keren naar Libië. Maar… is Unwanted ook daadwerkelijk gebaseerd op een waargebeurd verhaal? Nou, dat is een vraag met… meerdere antwoorden!

Unwanted waargebeurd?

Het plot van Unwanted steekt als volgt in elkaar: de bemanning van de Orizzonte, een van de allergrootste cruiseschepen ter wereld, redt 28 vluchtelingen uit de Middellandse Zee die op weg waren naar Italië. No good deed goes unpunished, zo blijkt echter maar weer. De kapitein krijgt namelijk de opdracht om richting Libië te varen. Wanneer de vluchtelingen vernemen dat het schip terugkeert naar Libië – het land dat ze net ontvlucht zijn – gijzelen ze de bemanning én wordt het cruiseschip een vergrootglas voor de mondiale vluchtelingencrisis. Andere elementen die aan de kaak worden gesteld: mensenhandel en de pogingen van de westerse wereld om ‘illegale’ immigranten buiten te houden.

Fabrizio Gatti

Maar… is dit ook gebaseerd op een waargebeurd verhaal? Ja! Nee! Meer ‘nee’ dan ‘ja’, want om de film te maken heeft men inspiratie geput uit het levensverhaal van de Italiaanse onderzoeksjournalist Fabrizio Gatti, die zich een tijdlang voordeed als de Koerdische vluchteling ‘Bilal’ en daar een boek over schreef: Bilal: Travelling, Working and Dying Illegally. Vier jaar lang deed hij onderzoek naar vluchtelingenroutes door de Sahara, om uiteindelijk als verstekeling op de Middellandse Zee terecht te raken. Daar werd hij opgepakt door de Italiaanse autoriteiten en dat is dus waar Unwanted op gebaseerd is.

Libische vluchtelingen

Unwanted is dus héél losjes gebaseerd op waargebeurde feiten, al zijn er natuurlijk daadwerkelijk heel veel vluchtelingen uit Libië die de oversteek proberen te maken naar Italië: in 2020 maar liefst 32.400. Die tocht is bijzonder gevaarlijk, vooral vanwege het gebrekkige materieel van de ‘immigranten’ en de volgepakte boten, waardoor veel van deze vluchtelingen de overkant niet halen. Zij die de overkant wel halen worden vaak ingerekend en uitgezet.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.