Waargebeurd

Jesus Revolution: Waargebeurde verhaal van Chuck Smith en Lonnie Frisbee

Geschreven door: Alex van Vogelpoel

Jesus Revolution vertelt het waargebeurde verhaal van Chuck Smith en Lonnie Frisbee. In het zuiden van Californië bedacht hij iets om de leegloop van zijn kerk te voorkomen. Een succes in de jaren’60 en ’70 van de vorige eeuw, waaruit de Jesus Movement’s ontstond.

Jesus Revolution met Kelsey Grammer

Niemand minder dan Kelsey Grammer speelt de rol van Chuck Smith in Jesus Revolution. De film draait niet alleen om Smith, maar zoomt juist in op diverse jongeren die zich bij de kerk aansloten. De jonge Greg Laurie wordt opgevoed door zijn worstelende moeder, Charlene. Laurie en een zee van jonge mensen dalen af naar het zonnige Californië. Daar komt hij in contact met Lonnie frisbee, een hippe-straatprediker. En niet veel later ook dominee Chuck Smith, die de deuren van zijn kwijnende kerk heeft opengezet voor een stroom dolende jongeren. Het levert een grote opleving van de kerk op.

Chuck Smith richt Calvary Chapel movement op

Charles Ward Smith, oftewel Chuck Smith, werd op 25 juni 1927 geboren en was een Amerikaanse pastoor. Hij zou de Calvary Chapel movement oprichten, wat allemaal begon in maart 1968. Want Lonnie Frisbee heeft net zoals Chuck echt bestaan. Chuck haalde Lonnie in huis en de achttienjarige zou een bijbelstudie gaan volgen. Het waren de inleidende beschietingen van de Jesus Movement, of in het Nederlands beter bekend als de Jezusbeweging.

Jesus Movement

Eind jaren’60 en begin jaren’70 liep de kerk van Chuck Smith leeg. Hij besloot daarop de deuren te openen voor jonge hippies en dat zorgde voor een grote opleving. Vanuit Californië werd het steeds verder verspreid en velen omschreven de groepering ook als ‘Jesus Freaks‘. Het bleek een belangrijke brug te zijn voor het gat tussen de rebellerende jeugd en het evangelische christendom te overbruggen. Ook heeft het veel betekend voor de opkomst van de christelijke rockmuziek.

Frisbee en Smith allebei overleden

Lonnie Frisbee overleed al in 1993. Rond de tijd van zijn overlijden werd naar buiten gebracht dat hij een hersentumor zou hebben gehad, maar later werd bekendgemaakt dat Frisbee was overleden aan de gevolgen van aids. Chuck Smith maakte op nieuwjaarsdag 2012 bekend dat hij longkanker had, op 3 oktober 2013 overleed Smith op 83-jarige leeftijd in zijn huis in Newport Beach, Californië.

Over de Auteur

Alex van Vogelpoel

Door een fascinatie voor geschiedenis en ook een kortstondige opleiding Geschiedenis is waargebeurde verhalen een snel gemaakte link. Hoe zit het echte verhaal in elkaar? Dat is wat Alex graag uitzoekt.