Waargebeurd

Is The Great Escaper gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Geschreven door: Maikel de Lange

Ben jij bekend met het fenomeen ‘ontsnappende bejaarden uit verzorgingshuizen’? Het gebeurt misschien weleens met betrekking tot bepaalde ziektes, zoals dementie, zo’n oudje dat van de ene op de andere dag opeens ‘kwijt’ is. Maar een moedwillige ontsnapping… Dat is het plot van de film The Great Escaper met Michael Caine, dat ‘losjes’ gebaseerd is op een waargebeurd verhaal!

The Great Escaper

In de zomer van 2014 haalt Bernard Jordan de krantenkoppen. Hij heeft namelijk net een ‘grote ontsnapping’ uit zijn verzorgingstehuis in scène gezet om zich bij zijn vakbroeders, medeoorlogsveteranen, te voegen op een strand in een heel ander land, in Normandië natuurlijk. Dit ter herdenking van hun gevallen kameraden tijdens de 70ste verjaardag van de landing op D-day. Het begin van de bevrijding van Europa uit de klauwen van nazi-Duitsland.

Bernard Jordan

The Great Escaper is dus gebaseerd op een waargebeurd verhaal, maar veel van wat je in de film ziet is wel bedacht, gefictionaliseerd. Toch besloot Bernard Jordan in 2014 écht om te ontsnappen uit zijn verzorgingshuis, om de 70-jarige herdenking van D-day in Frankrijk bij te wonen. Met zijn actie haalde de veteraan de krantenkoppen en bovendien was hij een tijdlang trending op het sociale medium Twitter (inmiddels X). Tweets over de bejaarde werden vergezeld door de hashtag #TheGreatEscaper, wat dus weer tot de titel van de film met Michael Caine leidde.

Helemaal geen verbod

Na zijn ontsnapping meldde Jordan zich bij de krant The Guardian voor een interview. Hij zei ‘elke minuut genoten te hebben van zijn aanwezigheid in Normandië’: “Ik zou het zo weer doen. Morgen? Waarom niet?” Overigens werd de ontsnapping van de veteraan wel een beetje aangedikt, want het verzorgingshuis (The Pines) waar hij in verbleef had hem geen strobreed in de weg gelegd, aldus Peter Curtis, directeur van het bedrijf dat eigenaar is van The Pines. “Meneer Jordan is nog goed bij de tijd, er is niets mis met hem, dus hij kan gaan en staan waar hij zelf wil. We hebben hem absoluut geen verbod opgelegd.”

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.