Waargebeurd

Is Queenpins gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Geschreven door: Maikel de Lange

De film Queenpins gaat over een charlatan. Een charlatan met kortingscoupons. Die spelen in ons land niet zo’n hele belangrijke rol bij het shoppen, maar in de Verenigde Staten is dat wel anders. En als je daar een slaatje uit kan slaan… Waarom ook niet? Dat is de inzet van Queenpins, dat wel degelijk is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Queenpins

Queenpins introduceert de personages Connie en JoJo, beste vriendinnen en ware ‘coupon queens’: ze proberen hun torenhoge rekeningen te betalen door met kortingsvouchers geld te besparen op boodschappen. Al snel is dit echter niet meer genoeg, waardoor ze besluiten om een ingenieus couponkartel op te zetten. Op die manier slagen ze erin om supermarktketens voor ruim 40 miljoen dollar op te lichten. Dat kán natuurlijk niet lang goed gaan…

Robin Ramirez, Marilyn Johnson en Amiko ‘Amy’ Fountain

Queenpins is dus gebaseerd op een waargebeurd verhaal, hetzij losjes. De gebeurtenissen die je in de film ziet zijn zeker niet allemaal ook in het echt gebeurd. De échte daders, Robin Ramirez, Marilyn Johnson en Amiko ‘Amy’ Fountain worden ook helemaal niet bij naam genoemd. Ramirez was de ‘ringleader’, de baas van de couponoperatie, en al in 2007 begon ze met het verkopen van ‘nepperds’. Later kwamen Johnson (die de stapeltjes coupons verpakte) en Fountain (die de coupons van hologrammen voorzag om ze ‘echter’ te laten lijken) bij het team. Op die manier lichtten ze verschillende supermarktketens op, maar Procter & Gamble was hun favoriete slachtoffer. Het is niet precies bekend hoeveel de drie precies buitmaakten, maar op een gegeven moment leidden de ‘coupon queens’ luxueuze leventjes.

Gevangenis

Totdat ze tegen de lamp liepen, want op een gegeven moment werden de criminelen in de boeien geslagen en moesten ze in de rechtbank verschijnen. Alle drie dienden ze een schadevergoeding te betalen aan Procter & Gamble ter waarde van 1,2 miljoen dollar, maar alleen Ramirez kreeg ook een gevangenisstraf (drie jaar) opgelegd. Ook werden er… 22 geweren, cash, 21 voertuigen en zelfs een speedboot in beslagen genomen. Vervolgens verdween het drietal uit de spotlights.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.