Waargebeurd

Is Boy Swallows Universe gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Geschreven door: Maikel de Lange

Boy Swallows Universe gooit hoge ogen op streamingdienst Netflix en is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Dat klinkt misschien gek, omdat de gebeurtenissen in de serie bij tijd en wijle op zijn zachtst gezegd… nogal bizar zijn, maar een gedeelte hiervan is écht waargebeurd. Hoe dat precies zit leggen we je hieronder uit!

Boy Swallows Universe

Boy Swallows Universe introduceert de 13-jarige Eli Bell, die in de jaren tachtig van de vorige eeuw opgroeit in Barra, een achterbuurt van de Australische stad Brisbane. Hij en zijn oudere broer Gus – die niet praat – worden opgevoed door een heel stel volwassenen die er een potje van maken. Moeder Frances is bijvoorbeeld net afgekickt van een drugsverslaving, stiefvader Lyle handelt juist in juist dat verslavende goedje, vriend Slim zat 25 jaar in de gevangenis wegens moord op een taxichauffeur en vader Robert kijkt elke dag weer véél te diep in het glaasje. Eli en Gus proberen er desondanks het beste van te maken, zo goed en kwaad als dat gaat.

Trent Dalton

Boy Swallows Universe is gebaseerd op de semi-autobiografische roman (met dezelfde titel) van Trent Dalton. Het verhaal is voor een groot gedeelte fictief, maar Dalton heeft uit zijn eigen jeugd geput om tot een boek te komen. Verschillende personages zijn dus gebaseerd op echte personen, waar andere weer compleet bedacht zijn. Simon Baker, de acteur die Eli’s vader Robert speelt in de serie, vertelt aan Netflix: “Daltons vader was de meest verschrikkelijke persoon die hij kende, maar óók de mooiste persoon. En dat was eigenlijk precies het haakje dat ik nodig had om de karakter van Robert Bell (opnieuw) tot leven te wekken. Maar het was ook een uitdaging, want hoe steekt een dergelijk persoon in hemelsnaam in elkaar?”

Slim Halliday

Ook een ander personage, dat van moordenaar Slim Halliday, is gebaseerd op een echt persoon: Arthur ‘Slim’ Halliday, die beter bekendstond als ’the Houdini of Boggo Road’ (oftewel: de Houdini van Boggo Road), een veroordeelde moordenaar die vooral berucht was vanwege zijn vele ontsnappingen uit de Boggo Road Gaol, de gevangenis van Brisbane. Dalton zag hem tijdens zijn jeugd als een soort vaderfiguur. Bryan Brown, die de rol speelt in de serie, zegt: “Ik denk dat Slim in de nadagen van zijn gevangenisstraf zoiets had van: nu wil ik echt wat betekenen voor de wereld. Toen zag hij een groepje kinderen en dacht hij: misschien is dat het antwoord!”

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.