Waargebeurd

Is Cidade de Deus (City of God) gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Geschreven door: Maikel de Lange

Cidade de Deus is een van de allerbest gewaardeerde films op ratingwebsite IMDb en neemt je mee naar de Braziliaanse favela’s. City of God (de Engelse titel) lijkt gebaseerd te zijn op een waargebeurd verhaal, maar is dat ook echt zo? Het antwoordt verklappen we alvast: gedeeltelijk. Een beetje wel, een beetje niet, maar dat leggen we hieronder uit.

Cidade de Deus (City of God)

Cidade de Deus draait om twee jongens, die opgroeien in een van de meest beruchte buurten ter wereld: de ‘Cidade de Deus’ (City of God dus, het huis van God) in Rio de Janeiro. Dat staat bekend om zijn witte zandstranden, om de Copacabana en de kleurrijke viering van carnaval, maar heeft natuurlijk ook een heel ander gezicht. In hun pogingen de armoede te ontvluchten kiezen de twee jongens ieder een ander pad: de één wordt fotograaf, de ander drugsdealer.

Waargebeurd of toch niet?

Maar is Cidade de Deus nou gebaseerd op een waargebeurd verhaal of niet? Die vraag kent geen eenduidig antwoord. Cidade de Deus is allereerst namelijk gebaseerd op een boek, Cidade de Deus uit 1997 van de Braziliaanse schrijver Paulo Lins, die zelf afkomstig is uit Rio de Janeiro. De desbetreffende auteur heeft uit zijn eigen levensverhaal geput om tot een boek te komen, waarbij niet alles gebaseerd is op waargebeurde feiten maar wel geïnspireerd dóór waargebeurde feiten.

Zona Oeste en criminelen

Lins groeide op in de wijk Zona Oeste van Rio en werd in zijn jonge jaren omringd door allerlei soorten figuren, die hij later weer gebruikte om een verhaal te kunnen schrijven. Hoofdpersoon Buscapé is bijvoorbeeld gebaseerd op een vriend van de auteur, die ervan droomde fotograaf te worden. Ook de drie belangrijkste criminelen uit de film zijn echt: Zé Pequeno en Dadinho waren de bijnamen van José Eduardo Barreto Conceição, de ‘baas’ van Zona Oeste en het hoofd van het drugskartel uit de wijk. Hij ontvoerde en verkrachtte de vrouw van zijn rivaal (en tevens ex-soldaat) Manoel Machado Rocha (Mané Galinha), waarna de twee in een soort oorlog belandden. Dit is allemaal echt gebeurd, al vond de vete plaats in Cidade Alta en niet in Cidade de Deus.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.