Biografie

Back to Black: Waargebeurde verhaal van Amy Winehouse

Geschreven door: Maikel de Lange

Back to Black gaat over Amy Winehouse en het mag dus geen verrassing heten dat deze film gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. In 2006 bereikte Winehouse’ album Back to Black (met daarop de gelijknamige hitsong) de nummer-één-positie in de Nederlandse Album Top-100, waar het 15 weken zou vertoeven. Sterker nog: het album stond liefst 156 weken in de desbetreffende Top-100!

Sweet ‘n’ Sour

Amy Winehouse werd op 14 september geboren in de wijk Southgate in Londen. Ze groeide op als dochter van taxichauffeur Mitchell Winehouse en apotheker Janis Seaton en broer van de vier jaar oudere Alex. Haar vader leerde haar zingen en op haar achtste ging ze naar de Susi Earnshaw Theatre School in Noord-Londen, waar ze vriendinnen werd met Juliette Ashby. Twee jaar later vormde ze met Ashby het rapduo Sweet ‘n’ Sour.

Rehab en Valerie

In 2003 bracht Winehouse, bijgestaan door producer Salaam Remi, haar debuutalbum Frank uit, dat werd gekenmerkt door jazzinvloeden. Het werd alleszins positief ontvangen en in Groot-Brittannië bereikte Frank een platina status. Ook in Nederland was het een succes: het stond vijftien weken in de (hierboven reeds genoemde) Album Top 100. Winehouse zou echter pas écht wereldwijd doorbreken met Back to Black, dat immens populair was. Rehab was een wereldwijde hit en dat gold ook voor Valerie (al stond dat weer op het album Version). Ook de single Back to Black deed het natuurlijk goed.

Dood door alcoholvergiftiging

Amy Winehouse was minstens zo bekend vanwege haar alcohol- en drugsmisbruik. Op Pinkpop 2007 moest ze bijvoorbeeld verstek laten gaan omdat ze stomdronken was en in 2008 verscheen er een video waarop de zangeres een racistische versie van ‘Hoofd, Schouders, Knie en Teen’ zong. Op 28 juli 2008 werd Winehouse in het ziekenhuis opgenomen vanwege overmatig cannabisgebruik, waarbij de artsen voor een hersenbeschadiging vreesden. Op 25 november 2008 volgde een nieuwe ziekenhuisopname en op 18 juni 2011 trad Winehouse voor het laatst op, in de Servische hoofdstad Belgrado, hevig onder invloed. Op zaterdag 23 juli 2011 werd de zangeres op 27-jarige leeftijd dood aangetroffen door haar lijfwacht. Er werd uitvoerig onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak, die op op 26 oktober 2011 bekend werd gemaakt: alcoholvergiftiging.

Kritiek op Back to Black

Er is veel te doen om de film Back to Black. Fans van Winehouse zijn boos op actrice Marisa Abela, die de rol van Amy speelt, omdat ze gewoonweg niet goed genoeg zou kunnen zingen. ‘Leave Amy alone’, wordt er daarnaast door menigeen geroepen, oftewel: laat Amy met rust. Regisseur Sam Taylor-Johnson vindt zijn werk echter helemaal niet controversieel: “Op wat voor manier dan ook. Er zal altijd rumoer ontstaan bij de release van een film over Amy Winehouse, maar niemand heeft hem nog echt gezien. We hopen Amy’s woorden, muziek en haar perspectief juist in het zonnetje te zetten…”

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.