Biografie

Priscilla: Waargebeurde verhaal van Priscilla Presley en Elvis

Geschreven door: Maikel de Lange

De film Priscilla gaat over Priscilla Presley, de eerste vrouw van (wijlen) Elvis Presley. Al op veertienjarige leeftijd leerde ze de King of Rock and Roll, waarna de vonk oversprong. Van 1967 tot 1973 mocht Priscilla zich de Queen of Rock and Roll noemen, totdat er een scheiding volgde. Het moge duidelijk zijn: de film Priscilla is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Priscilla

De synopsis van Priscilla luidt als volgt: “Priscilla is veertien jaar als ze Elvis Presley tegen het lijf loopt. Gedurende een tijdsspanne van twaalf jaar volgen we haar leven met The King. Hun liefde mondt uiteindelijk in een huwelijk dat door allerlei omstandigheden tot een einde komt…”

Priscilla Presley

Priscilla Presley werd op 24 mei 1945 geboren als Priscilla Ann Wagner, later Priscilla Beaulieu (ze nam haar meisjesnaam aan). Priscilla was de dochter van een Amerikaanse luchtmachtofficier die gestationeerd was in West-Duitsland in precies dezelfde periode dat Elvis ook in militaire dienst zat. Op die manier liepen de twee elkaar tegen het lijf, al was Priscilla op dat moment slechts veertien jaar oud. Acht jaar lang bleef Elvis haar echter het hof maken en uiteindelijk gaf ze hem haar jawoord: de twee trouwden in 1967 en kregen een dochtertje, Lisa Marie Presley.

Feit en fictie

Priscilla is gebaseerd op Priscilla’s memoires Elvis and Me, maar er zijn wel een aantal verschillen tussen feit en fictie. De film heeft hier en daar wat aangepast om het verhaal wat meer jeu te geven. De mening van Priscilla’s moeder over haar relatie met Elvis bijvoorbeeld. De twee leerden elkaar inderdaad kennen toen Priscilla slechts veertien jaar oud was en Elvis liefst tien jaar ouder, maar in het echt vond de moeder van Priscilla het allemaal wel best. Het waren juist Elvis’ huisgenoten die moeite hadden met de ontluikende relatie, omdat zijn ‘fling’ minderjarig was. Ze waren bang om opgepakt te worden wegens medeplichtigheid. Ook anders: in de film geeft Elvis Priscilla een hond als ze bij hem komt wonen in Graceland, maar in het echt was die viervoeter er al veel eerder!

Make-up en verkleedpartijtjes

Verder blijft Priscilla de realiteit volgens Priscilla Presley herself behoorlijk trouw. Ze beviel bijvoorbeeld écht volledig opgemaakt van Lisa Marie. Ook echt: Elvis kon wel genieten van een verkleedpartijtje op zijn tijd. Priscilla doste zich voor hem uit als verpleegster, secretaresse en schoolmeisje, en soms deden er óók andere meiden mee aan deze feestjes. Die hielden hun ondergoed echter altijd aan, aldus Elvis’ legermaatje Joe Esposito.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.