Biografie

Shirley: Waargebeurde verhaal van Shirley Chisholm

Geschreven door: Maikel de Lange

Shirley is een historische biografie en dus allemaal gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Sterker nog: Shirley vertelt gewoon een waargebeurd verhaal, dat van Shirley Chisholm, het allereerste zwarte congreslid van de Verenigde Staten.

Shirley

De synopsis van de Netflix-film Shirley luidt als volgt: Shirley Chisholm is het eerste Afro-Amerikaanse vrouwelijke congreslid van de Verenigde Staten en ook nog eens de eerste zwarte vrouw die zich kandidaat stelt voor de presidentsverkiezingen, in het jaar 1972. Als leraar uit Brooklyn wil ze een verschil maken, maar dat wordt haar niet makkelijk gemaakt. Door haar afkomst en de vooroordelen van haar collega’s en zelfs haar eigen familie en vrienden moet ze namelijk vele malen harder vechten om haar mannetje te kunnen staan in de bikkelharde politieke wereld.

Shirley Chisholm

Shirley Chisholm werd geboren op 30 november 1924. Op piepjonge leeftijd werd ze door haar ouders naar haar grootmoeder gestuurd, die op Barbados woonde, en daar raakte ze al ‘politiek geëngageerd’. “Mijn oma gaf me een hele hoop dingen mee”, vertelde ze later. “Kracht bijvoorbeeld, waardigheid, maar ook liefde. Al op jonge leeftijd wist ik dat ik iemand was. Dat ik ertoe deed. Daar had ik helemaal geen zwarte revolutie voor nodig.” Op een gegeven moment keerde Chisholm terug naar de Verenigde Staten, waar ze leerkracht werd in het Mt. Calvary Child Care Center in Harlem (in New York). Het één leidde echter tot het ander en ze werkte zich op tot directeur van de Friend in Need Nursery en later het Hamilton-Madison Child Care Center.

U.S. House of Representatives

De politiek bleef echter maar lonken en ze ging campagne voeren voor Thomas R. Jones als onderdeel van de Unity Democratic Club (UDC). Zelf begon ze ook aan de weg te timmeren, wat leidde tot een positie in de New York State Assembly en haar benoeming tot Democratic National Committeewoman. Ze wilde echter een stapje verder gaan en wierp zich op tot kandidaat-congreslid (U.S. House of Representatives) en verrassend genoeg werd ze óók nog eens verkozen. In 1971 droomde ze zelfs van het presidentschap, maar ze kreeg maar weinig geld bij elkaar voor een verkiezingscampagne (300.000 dollar) en werd uiteindelijk verslagen.

Latere leven en dood

In januari 1983 besloot Shirley Chisholm vaarwel te zeggen tegen haar positie als congreslid, waarna ze haar oude passie (lesgeven) weer oppakte, zij het dit keer op allerlei hoge posities. In 2004 kreeg ze echter een aantal hartinfarcten en één jaar later, in 2005, werden die haar fataal. Chisholm werd 81 jaar oud.

Over de Auteur

Maikel de Lange

Als fervent film- en seriekijker kun je Maikel wakker maken voor een echte oorlogsfilm of sciencefiction. Maar kom niet aanzetten met een romantische komedie! De interesse in geschiedenis brengt hem vanzelf ook naar waargebeurde verhalen.